fbpx

Vi räddar liv på arbetstid

100 av 100 svenskar kan någon gång i sitt liv behöva få blod, men bara 3 av 100 är idag blodgivare. Många associerar nog blodtransfusioner med vård i samband med olyckor, förlossningar eller operationer, men faktum är att mest blod går till personer som behandlas för kroniska sjukdomar och cancer. Blod är en färskvara, med en hållbarhetstid på 6 veckor, och kan inte tillverkas på konstgjord väg. Utan det kan mycket av den sjukvård vi ofta tar för given inte bedrivas.

I skrivande stund är det bara blodgrupp AB+ som ligger på en bra nivå i blodlagret i Region Stockholm. För blodgrupperna B+ och AB- är det akut blodbrist. Källa: geblod.nu

Tidsbrist bakom att många skippar blodgivningen

Två av de största anledningarna till att många inte regelbundet donerar blod är glömska och tidsbrist– det är svårt att passa in det med jobb och vardag. Men hos arbetsgivare som uppmuntrar sina medarbetare att ge blod på arbetstid är chansen att det blir av mycket större. Därför har The Park nu anslutit sig till initiativet Rädda liv på arbetstid, för att våra medarbetare enkelt ska kunna ge blod och bidra till samhällsnytta. I februari kommer vi även ha infoträffar på våra största coworking-anläggningar, Södra och Haga, för alla våra medlemmar som är nyfikna och vill engagera sig.

Att ge blod på arbetstid förenklar

Vår kollega Emmy, som tidigare varit blodgivare men kommit av sig när livet kom emellan, kickstartade vårt engagemang för Rädda liv på arbetstid med att besöka blodbussen, som lägligt var på besök runt hörnet från vårt nya kontor i Marievik i veckan.

Emmy besökte blodbussen på Marieviksgatan för att starta upp sin blodgivning igen. Foto: The Park / Lisa Söderström

“Att få ge blod på arbetstid gör verkligen att man tar sig tiden till det. Det är så lätt att man känner det är svårt att trycka in i ens hektiska vardag, men så slås man ibland av hur pass viktigt detta är. Jag kan rädda livet på en annan människa– Hur mäktigt är inte det? Därför är jag glad över att vi på The Park nu är med i ‘Rädda liv på arbetstid’ så man verkligen kan ta sig den tiden. Och eftersom flera av våra kontor ligger nära både blodcentraler och blodbussar är det ju faktiskt väldigt enkelt att få det gjort nu.”

Att bli blodgivare

Eftersom att det gått ett par år sen Emmy senast gav blod fick hon gå igenom samma process som nya blodgivare gör vid sitt första besök. En upplevelse som hon ser positivt på.

“Väl på plats blev jag varmt välkomnad och fick mycket detaljerad info om hur allt går till, så jag kände mig väldigt trygg i situationen. Jag tyckte också att det var väldigt kul att få höra om tjänsten Min Blodgivning, och att jag kommer kunna logga in där för att se all statistik kring blodet som jag har gett. Tänk vad bra jag kommer må, när jag sedan får se att mitt blod hjälpt andra!”

Som ny blodgivare får man fylla i ett hälsoformulär, prata med en sjuksköterska och göra ett snabbt stick i fingret för att se att blodvärdet är tillräckligt högt och att det inte finns några andra hinder för blodgivning. Sedan tas blodprover för att bland annat kontrollera blodgrupp och att det inte finns någon blodsmitta. Foto: The Park / Lisa Söderström

Blodgivare kan ge blod tre till fyra gånger per år, och ett besök på en blodcentral eller en blodbuss tar ca 30-40 minuter. För att få ge blod finns det vissa kriterier som man måste uppfylla. Vissa omständigheter och livssituationer kan också påverka huruvida man får ge blod i perioder, även om man uppfyller dessa kriterier. Därför är det viktigt att kolla upp detta innan man kommer till en blodcentral. Det kan man enkelt göra på geblod.nu, där man också kan boka tid och hitta sin närmaste blodcentral.

Gör som Vi–

Gillar du den här artikeln? Dela den gärna!

LinkedIn
Facebook
Twitter

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Testa The Park

Tipsa om en gäst

Skriv in gästens uppgifter nedan så tar vi från The Park kontakt

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Begär offert

Ansök nu

Boka Visning Studios !

Boka Visning !

BOKA EN VISNING för konferens!

Boka Visning !