fbpx

Stockholms kreativa näringar: ”Öppnar kontor i andra länder för att nå en större marknad”

Den senaste tiden har rapporter från kommuner och organisationer framhävt Stockholms kulturella– och kreativa näringarnas värde för svenskt näringsliv. Per Strömbäck, talesperson för medlemsorganisationen Dataspelsbranschen tar årligen fram en rapport där det tydligt går att se hur tillväxtbranschen spelar en allt viktigare roll: ”Omsättningen i Sverige har vuxit från 1 till 25 miljarder det senaste decenniet”.

De kulturella och kreativa näringarna består av företag med kulturskapande eller kreativa processer som sin affärsidé eller som sin råvara. Det finns även företag som bygger vidare på andras skapande, exempelvis genom distribution och handel genom utveckling av digitala tjänster med kulturellt innehåll.

Sett över en tioårsperiod har dessa näringar upplevt en stadig tillväxt även om skillnader finns mellan olika subsektioner. Enligt en ny rapport från Invest Stockholm har branschens omsättning ökat med 35 procent och antalet anställda med 13,5 procent sedan 2010 – och är därmed större än hela Sveriges livsmedelsindustri.

Stadsmiljö – bidragande faktor till nyskapande

Enligt Dataspelsbranschens rapport ”Spelutvecklingindex 2020” har det skett en stadig ökning även här vad gäller omsättning, anställda, antal bolag men också en mer balanserad könsfördelning.

– Vi hade kunnat växa ännu mer om det fanns fler att anställa, säger Per Strömbäck. Omsättningen i Sverige har vuxit från 1 till 25 miljarder det senaste decenniet och som det är nu öppnar företagen kontor i andra länder för att nå en större arbetsmarknad.

Enligt Per behövs en kreativ miljö som Stockholm för att deras medlemmar ska kunna växa. När de öppnar kontor i utlandet väljer de platser som London, Berlin, Barcelona, New York, Los Angeles och då är det inte heller någon lada i en industripark, utan mitt i smeten. Stadsmiljön med kultur, rörelse och mångfald ger inspiration och energi.

– Många bolag behöver flexibilitet, så coworking spaces som The Park kan bidra med liknande värden som staden, i mer koncentrerad form. Kultur, mångfald, inspiration och kompisar under samma tak, säger Per Strömbäck.

Gillar du den här artikeln? Dela den gärna!

LinkedIn
Facebook
Twitter

Kontakta community

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Testa The Park

Tipsa om en gäst

Skriv in gästens uppgifter nedan så tar vi från The Park kontakt

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Begär offert

Ansök nu

Boka Visning Studios !

Boka Visning !

BOKA EN VISNING för konferens!

Boka Visning !