Om EdTech, livslångt lärande och vikten av ett bra nätverk
Äntligen är det dags igen! Nu finns ett nytt avsnitt ute av vår podd Growing Together. I podden träffar Anna Vogel våra medlemmar på The Park och pratar om teman som lärande, innovation, kreativitet, inkludering, företagande och hälsa.
I Avsnitt 4 träffar Anna Jannie Jeppesen, som är VD på Swedish EdTech Industry, i ett samtal om digitalisering av utbildning, lärande och vikten av ett riktigt bra nätverk.
Lyssna här:
Eftersnack med Jannie Jeppesen
Sverige ligger i framkant när det gäller digitalisering av utbildning och det finns en mängd aktörer som jobbar med EdTech idag. Hur kan vi ta tillvara på den kollektiva kunskap som finns bland dessa olika aktörer? Hur kan vi få en hög nationell standard och underlätta för den som beställer digitala tjänster? Och framförallt – hur kan jag som individ förhålla mig till en värld där jag ständigt behöver lära nytt?
Alla de här spännande frågorna jobbar Swedish EdTech Industry med och vi är så glada att vi fick en pratstund med Jannie i podden.
Vilka är ni på Swedish EdTech Industry?
Vi är en branschorganisation som har runt 100 medlemmar. Våra medlemmar är leverantörer inom digitala tjänster inom lärande, men även inom administration av lärande. De har kunder inom grundskolan, förskolan, gymnasiet, universiteten och YH-utbildningarna, men också inom företagen. Det är alla möjliga sorters bolag och det är väldigt kul att jobba i det ekosystemet.
Hur funkar kunskapsdelningen och nätverkandet mellan era aktörer?
Det är en av anledningarna till att vi startade. Jag jobbade inom ett närliggande område tidigare. På den tiden var det många som hörde av sig och var intresserade av svensk EdTech. Jag fick många spännande förfrågningar som var svåra att fånga upp. Jag bjöd då in till ett riksdagsseminarium som kallades EdTech det svarta hålet. Det var ett fullsatt seminarium med både etablerade EdTech-bolag och startups, men även Skolverket och andra närliggande intressenter deltog. Jag hade också bjudit in professorn Robin Teigland som då var på Handelshögskolan. Hon var precis i slutfasen av sin studie Chasing the tale of the unicorn. Det var en studie i hur FinTech-branschen hade utvecklats och blivit stor just i Sverige, och framförallt i Stockholm.
Hennes studie visade att en av framgångsfaktorerna var så kallade Value Networks. Nätverk som handlar om att nya spelare och etablerade aktörer byter kunskap och erfarenheter med varandra, så att idéer flyter emellan dem. Man sitter till exempel i varandras styrelser och investerar i varandras bolag. Det blev tydligt att detta inte fanns just för EdTech. Det var också det som var startskottet för Swedish EdTech Industry.
Ni sitter på The Park Södra. Vad gillar ni med att sitta på ett coworking space?
Ett av våra huvuduppdrag är att skapa mötesplatser och möjliggöra erfarenhetsutbyte. Efter corona kände vi också att vi behövde ett ställe där jag och min kollega Johanna kunde jobba tillsammans. The Park var en fantastisk möjlighet! Jag träffade också Micke, en av grundarna till The Park, i regeringens samverkansprogram för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det fanns många gemensamma punkter kring hur The Park har tänkt kring sina miljöer och vad vårt uppdrag var. Flera av våra medlemsbolag sitter här, och det kommer nog att tillkomma fler. Det är också en bra plats för att få till det informella lärandet som sker bara för att man springer på varandra i korridorerna. Det är i de där mellanrummen mycket händer!