fbpx

Oxfam – rättvisekämpe och vår nya medlem

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Inom kort anländer Oxfam till våra lokaler, en rättsorganisation som jobba för att minska samhällsklyftorna och bidra till en bättre värld. För att öka medvetenheten kring dagens negativa påverkan på klimatet lanserar de nu en studie som visar hur mycket mer rika svenskar släpper ut koldioxid kontra de med lägst inkomster i landet. 

Vi på The Park blev väldigt glada när vi fick höra att Oxfam ville bli en del av vårt community. De är inte bara en organisation med ett värdefullt och viktigt koncept, de är även en grupp fina människor som vi tror kommer bidra med mycket hjärta till vårt nätverk.

– Vi tycker det känns väldigt roligt att få flytta in på The Park. Att som en liten organisation vara en del av ett större community där även andra idéburna organisationer finns kommer förhoppningsvis leda till positiva synergieffekter samt en ännu roligare arbetsplats, säger Johan Pettersson generalsekreterare för Oxfam Sverige.

I deras studie som bland annat publicerades i DN-debatt lyfter de mängden koldioxidutsläpp rika utsätter miljön för till skillnad från låginkomsttagare. Med ett spann på 15 år visar deras diagram tydligt hur utsläppen minskat med 16 procent hos de 50 procent med lägst inkomst medan den rikaste procenten ökade sina totala utsläpp med 11 procent.

– Rapporten pekar på att den största skillnaden mellan inkomstgrupperna är att höginkomsttagare reser mer. Flygresor och bilåkande står för hälften av utsläppen för de svenskar som släpper ut mest koldioxid. Att svenskar köper allt större och tyngre bilar, som SUV:ar, är också en del av problemet”, säger Johan Pettersson

Deras lösning – extra avgifter

Oxfam ser att en extra avgift på särskilt utsläppsintensiva tjänster och varor – som på flygresor och tunga personbilar – skulle kunna införas där intäkterna sedan delas ut lika till befolkningen. De med höga utsläpp betalar då mer i avgifter än de får tillbaka, men de som har låga utsläpp får mer pengar i plånboken.

– En sådan åtgärd skulle både kunna minska utsläppen då det ger ekonomiska incitament till att släppa ut mindre, och öka klimaträttvisan då det är de med höga utsläpp som får betala mest. I Kanada har en variant av detta införts.

Vi är tacksamma över att kunna flytta till en kontorslokal där man tar dessa frågor på allvar …

The Parks egna åtgärder för en bättre miljö

The Park försöker i bästa möjliga mån att skapa kontorsmiljöer som tänker på miljön. Vi har därför installerade solceller på våra tak, uppsatta återvinningsstationer i köken på varje våningsplan och enbart återvunnet papper i våra skrivare.

I cafét har vi ett nära samarbete med TooGoodToGo som gör det enkelt för gäster att hämta upp take-away från dagens lunchmeny vilket bidrar till minskat matsvinn. Kaffet/tet som vi serverar är självklart Fairtrade-certifierat – vilket står för rättvisa arbetsförhållanden.

– Vi strävar efter att så låg miljöpåverkan som möjligt för vår verksamhet, förutom flygresor är den fysiska arbetsplatsen en av de viktigaste delarna att arbeta med. Vi är tacksamma över att kunna flytta till en kontorslokal där man tar dessa frågor på allvar och verkligen försöker minimera miljöpåverkan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gillar du den här artikeln? Dela den gärna!

LinkedIn
Facebook
Twitter

Kontakta community

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Testa The Park

Tipsa om en gäst

Skriv in gästens uppgifter nedan så tar vi från The Park kontakt

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Begär offert

Ansök nu

Boka Visning Studios !

Boka Visning !

BOKA EN VISNING för konferens!

Boka Visning !