fbpx

A Walk in The Park Step 3 – Arbetsformer och Arbetsplatser.

I den andra panelen diskuterade man hur framtidens arbetsplats kommer att vara utformad. f.v. Mille Beckman, Tomas Bendz, Robin Vetter och Helena Rex. Foto: Lisa Söderström

Det var i en fullsatt Studio Engine som Jobtech – A Walk in The Park Step 3 satte igång härom veckan. Fokus den här gången låg på arbetsformer och arbetsplatser. På scen fick publiken höra reflektioner från två kunniga paneler och Svenska Nomaders Emelie Fågelstedt, som också modererade de två panelerna, och GoToWorks Mille Beckman, som agerade keynote speakers. 

Emelie Fågelstedt från Svenska Nomader var kvällens första keynote, och agerade även moderator för båda panelerna. Foto: Lisa Söderström
Mille Beckman, GoToWork, ser att vi står inför en stor förändring på arbetsmarknaden. Flexibla arbetsformer kräver också flexibla arbetsplatser. Foto: Lisa Söderström

“Arbetsmarknaden digitaliserades fem år över en natt,” sa Emelie Fågelstedt under sitt anförande. Pandemin har utlöst en förändring på arbetsmarknaden som gått i en rasande fart. Krav på flexibilitet och hybrida arbetssätt blir mer och mer eftertraktat. När stora delar av befolkningen insåg att det funkade bra att arbeta hemifrån, visade det sig att suget på att komma tillbaka till kontoret inte var så stort. Mängden permitteringar och uppsägningar har också lett till att en majoritet ser större säkerhet i frilansande, eller giggande, där man inte behöver förlita sig på en uppdragsgivare. En tillsvidareanställning på 9-5 där man går till samma kontor med samma kollegor och arbetsroll varje dag ses helt enkelt inte längre den självklart överlägsna arbetsformen. Den växande gig-ekonomin är ett starkt bevis på det.

Samtidigt talade man om vikten av att se till att omställningen till framtidens arbetsmarknad blir hållbar. Risken för A och B-lag är stor på många sätt när vi rör oss bort från traditionella arbetsformer, och tryggheten är en stor fråga. Hur ska samhällets skyddsnät se ut när vägen framåt arbetslivet inte längre är spikrak? Vilka strategier behövs för att göra den omställning av arbetsplatser som en ny arbetsmarknad kräver? Och hur ser vi till att alla är med i digitaliseringen?

I den första panelen diskuterades arbetsmarknaden och de förändringar av arbetssätt den står inför efter pandemin. F.v. Rasmus Solholm, Åsa Zetterberg, Jan Paulusz, Ann-Therése Enarsson, Emelie Fågelstedt. Foto: Lisa Söderström.

Exakt hur framtiden kommer se ut är det så klart ingen som har ett färdigt svar på. Men det är tydligt att den fysiska arbetsplatsen kommer att spela en helt annan roll när individuell flexibilitet sätts högst upp på önskelistan. Båda paneler betonade vikten av tillgången till ett nätverk kommer att öka. Och trots att digitaliseringen må öka kraftigt och kommer bli en stor del av våra arbetssätt framöver, är den inte total. Digitala och fysiska möten blir snarare komplement än ersättare för varandra. 

Här spås coworking bli en stor del av hur vi kommer att arbeta framåt. De många yttringar som ett coworking community kommer i passar som handen i handsken med den flexibilitet och det sociala samspelet som fler och fler vill ha i sitt arbetsliv. Genom att facilitera möten inte bara mellan företag men också mellan individer växer man tillsammans i ett nätverk som tar tillvara på våra förmågor och intressen på bästa sätt. Precis som på The Park. 

Tack Till Alla Som Medverkade!

Panel 1

  • Rasmus Solholm– VD och grundare Gigstr
  • Åsa Zetterberg– Förbundsdirektör TechSverige
  • Jan Paulusz– Community Manager TRR Forum och Arbetslivsexpert
  • Ann-Therése Enarsson– VD Futurion

Panel 2

  • Mille Beckman– COO & senior rådgivare inom hållbart arbetsliv GoToWork
  • Tomas Bendz– CCO & funding partner Around the Corner
  • Robin Vetter– community manager GOTO10, Internetstiftelsen
  • Helena Rex– CEO & partner The Park Group.

Moderator: Emelie Fågelstedt

Det här var det tredje arrangemanget av fyra i serien JobTech – A Walk in The Park, som arrangeras i samarbete med Swedish JobTech, Futurion, Svenska Nomader och Hack for Earth Foundation. Alla med en gemensam ambition att förbättra arbetsmarknaden för individ, företag och samhälle genom innovation och ny teknik i kombination med strategisk samverkan.

Gillar du den här artikeln? Dela den gärna!

LinkedIn
Facebook
Twitter

Kontakta community

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Testa The Park

Tipsa om en gäst

Skriv in gästens uppgifter nedan så tar vi från The Park kontakt

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Begär offert

Ansök nu

Boka Visning Studios !

Boka Visning !

BOKA EN VISNING för konferens!

Boka Visning !