I en värld som ständigt förändras har arbetslandskapet genomgått en revolution. En person som tagit sig an denna utmaning med entusiasm är Emelie Fågelstedt, en erfaren digital kommunikatör och egenföretagare med över 14 års erfarenhet i branschen. Hon är också en av grundarna av Svenska Nomader, ett community som idag rymmer över 11 000 distansarbetare med ett gemensamt intresse för framtidens arbetsliv.
I vår intervju får vi följa med Emelie på hennes resa, höra om hennes passion för kommunikation och hur hon har navigerat utmaningarna som frilansare.
Från universitet till entreprenör
Emelie berättar att hennes resa började som digital strateg och kommunikatör för över 14 år sedan. Med en naturlig dragning till kommunikation fann hon sig själv inom detta område. Att bli frilansare blev dock något av en tillfällighet. Hon startade sitt eget företag redan under sin tid på universitetet, och när uppdrag började trilla in, krävde de att hon skulle börja frilansa.
– Det var år 2010, precis när sociala medier blev allt viktigare för företag. Jag fick möjligheten att ta på mig spännande uppdrag som handlade om att hjälpa företag med sina Facebook- och Twitter-strategier. Jag kanske aldrig hade fått göra det om jag hade börjat jobba på en byrå eller direkt hos ett företag.
Som frilansare möter man en mängd utmaningar, och Emelie delar med sig av sina insikter. En av de mest återkommande frågorna är hur man får uppdrag.
– Jag har alltid byggt mitt uppdragsgivande genom ett starkt nätverk och rekommendationer från andra. Det handlar om att ta egna initiativ och ibland starta passionerade projekt som visar ens engagemang för en specifik fråga.
Utöver att leverera arbete måste man som frilansare även hantera den administrativa sidan av verksamheten, inklusive försäkringar och pension. Att se till sin egen trygghet och säkerställa att man får rätt ersättning är en viktig del av frilanslivet. Detta är något Emelie insåg tidigt i sin karriär.
En innovativ framtid
När vi pratar om framtiden är Emelie djupt engagerad i att förbättra arbetsvillkoren för frilansare. Hon letar ständigt efter möjligheter att påverka positiva förändringar på frilansmarknaden. Målet är att skapa mer stabilitet och stöd för frilansare, trots de utmaningar som följer med att vara egenföretagare.
– Jag ser framför allt efter att driva frågan om bättre förutsättningar för frilansare och är också entusiastisk över möjligheterna som ny teknologi erbjuder. Just nu arbetar jag mycket med virtual reality (VR) och augmented reality (AR) inom utbildning och utforskar hur dessa framsteg kan användas för att lösa verkliga samhällsproblem.
Stort engagemang på the park
Det är tydligt att Emelie Fågelstedt är en passionerad och målinriktad individ som har gjort en betydande inverkan inom sitt område. Hennes resa som egenföretagare och digital nomad inspirerar och visar på möjligheterna som finns för dem som vågar utmana det traditionella arbetslivet. Emelie kommer att ha flera event, Freelance Mornings, där deltagarna kommer att lära sig att etablera givande samarbeten, öka sin försäljning och säkra större uppdrag. De kommer också att upptäcka effektiva strategier för att bygga förtroende och skapa långvariga frilansrelationer.
På The Park har frilansare och företag möjlighet att bygga ut sina nätverk, hitta uppdrag, delta på events, boka konferenser, hyra studios och skapa värdefulla relationer. Genom att vara medlem skapas förutsättningarna för möten med nya, spännande individer och organisationer som kan leda till givande samarbeten och oväntade möjligheter!