fbpx

Suicide Zero: Kampen mot Självmord Fortsätter

Suicide Zero, en ideell organisation med huvudkontor i Stockholm, fortsätter att göra betydande framsteg i sitt uppdrag att förebygga självmord och erbjuda stöd till dem som påverkas av det. Sedan grundandet år 2014 har organisationen varit ledande när det gäller att öka medvetenheten kring komplexiteten av självmord och att driva förändringar i samhället. Vi satte oss ner med Eva Wedberg som är kanslichef på organisationen Suicide Zero.

Vi har suttit på The Park sedan 2020. Trots att det är många olika företag och organisationer med olika kulturer här blir det aldrig rörigt. Det finns en samhörighet och en lugn atmosfär. Det finns gott om platser att sätta sig och man kan hämta kaffe överallt, plus att kopiatorn alltid fungerar perfekt. Det känns nästan som hemma för oss, och vi trivs väldigt bra här. Personalen är mycket trevlig och hjälpsam, särskilt vill jag lyfta fram dem som sköter om disken och städningen, de skämmer verkligen bort oss. Man kan ibland höra att kontorshotell kan vara opersonliga och stökiga, men jag upplever inte det här. Jag tycker det är bra att vi har tillgång till ett café och att det finns så mycket att tillgå, berättar Eva Wedberg.

2023 firade Suicide Zero sitt 10-årsjubileum och organisationen fortsätter att vara fast förankrad i sitt engagemang för att rädda liv och främja psykiskt välbefinnande. Med fortsatt stöd från volontärer, donatorer och allierade ser Suicide Zero fram emot en framtid där självmord inte bara minskas utan utrotas helt och hållet.

Det finns fortfarande ett stigma kring dessa frågor. Ofta är det bara de som direkt berörs eller kommer i kontakt med ämnet som engagerar sig. Men det är viktigt att nå ut till dem som inte gör det, eftersom detta är något som kan drabba vem som helst. Ingen är immun mot dessa frågor, och därför är det så viktigt att vi arbetar med förebyggande åtgärder. För oss som arbetar med dessa frågor är ordet “självmord” bekant, men vi förstår att många inte är vana vid det och kan tycka att det är svårt att höra. Det är helt förståeligt, delar Eva Wedberg från Suicide Zero

Att bidra till vårt arbete och skapa en miljö som underlättar för individer att söka hjälp kan ske på olika sätt. Naturligtvis kan man bidra ekonomiskt, men vi erbjuder även “Att våga fråga”-utbildningar och filmer som är tillgängliga på vår webbplats. Dessutom ger vi ut en gratis digital utbildning vid namn “Att våga fråga” en gång i månaden. Att våga ställa frågor är avgörande för att bryta ner stigmat kring självmord och för att vägleda människor till hjälp. Jag rekommenderar att alla tar del av detta, för två timmar av ens liv kan rädda många liv.

Deras påverkan sträcker sig bortom Sveriges gränser, med deras påverkansarbete som påverkar policyförändringar och den offentliga diskursen om självmordsprevention internationellt. Genom samarbete med regeringsorgan och psykiatriska experter strävar organisationen efter att implementera evidensbaserade strategier för att förhindra självmord.

Vi har flera planer för 2024. Förutom vår suicidpreventiva dag den 10:e september planerar vi att skicka ut boken “Livsviktiga snack” till alla hem med nioåringar, helt kostnadsfritt. Den handlar om att ta svåra samtal och hur man öppnar upp kommunikationen. Dessutom planerar vi att lansera ett projekt med material riktat mot skolorna i slutet av april, och vi har fått mycket positiv respons från de skolor vi har samarbetat med.

Gillar du den här artikeln? Dela den gärna!

LinkedIn
Facebook
Twitter

Kontakta community

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Testa The Park

Tipsa om en gäst

Skriv in gästens uppgifter nedan så tar vi från The Park kontakt

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Begär offert

Ansök nu

Boka Visning Studios !

Boka Visning !

BOKA EN VISNING för konferens!

Boka Visning !