fbpx

Growing Together Avsnitt 3: Hur Arts & Hearts förbättrar världen genom konst

Arts & Hearts förbättrar världen genom konst, upplevelser, skratt och tårar - Med Anni Grosse.

I det tredje avsnittet av podden Growing Together träffar vi Anni Grosse, en av grundarna till Arts & Hearts och deras initiativ Det syns inte. Arts & Hearts är en förening som genom underhållning, konst och forskning skapar medvetenhet och samlar in pengar till utvalda välgörenhetsorganisationer och stiftelser. I Det syns inte lyfter de frågor om psykisk hälsa bland unga. Projektet finansieras med stöd från Allmänna Arvsfonden och Folkhälsomyndigheten.

Lyssna här:

Eftersnack med Anni och Arts & Hearts

Vi blev nyfikna på Arts & Hearts och deras metoder. Framförallt hur vi kan lära oss mer om oss själva genom att känna igen oss, vara interaktiva och dela upplevelser med varandra. Eftersom vi på The Park vill lyfta det livslånga lärandet är det spännande att se hur Arts & Hearts jobbar med både lustfyllda och interaktiva sätt att lära på. Olika metoder som gör forskningen mer tillgänglig för både unga och vuxna. 

 

Vilka är ni på Arts & Hearts och hur började ni? 

– Vi startade 2015 och vårt syfte från början var att vi ville lyfta samhällsangelägna frågor genom scenkonst. Vi ville samla in intäkter och ge dem till en utvald 

välgörenhetsorganisation. Det var Ulrika Larsson och Sissela Nutley som initierade föreningen, vi lärde känna varandra under studenttiden i Uppsala, och vårt första projekt var att stötta funktionsnedsatta barn som levde på barnhem i Bosnien. Där jobbade vi med ett projekt med en organisation som heter Våra Barn. Vi producerade en scenshow och lyckades dra in över 160000 kr till den organisationen. Det blev startskottet för oss! 

Ni har just nu ett pågående projekt, Det syns inte, som lyfter unga människors psykiska hälsa. Berätta mer om det! 

– Precis, det är ett projekt som handlar om prevention och ungas psykiska hälsa. I början satte vi upp musikalen Det syns inte på Scalateatern och samarbetade med kommuner och skolor. Vi integrerade vetenskapliga budskap i föreställningen och kombinerade den med workshops för att göra vetenskap och forskning mer förståelig för både unga och äldre.

Vi vill genom det här projektet hitta lösningar på ett nytt typ av problem – att fler unga känner sig ensamma eller lider av psykisk ohälsa. Mycket för att världen ser väldigt annorlunda ut idag än för bara 10-15 år sedan. 

Er unika metod handlar om att förmedla forskningsbudskap genom skratt och tårar. Hur viktigt är skrattet för lärandet? Behöver vi använda humor och igenkänning när vi pratar om lite tyngre ämnen? 

– Ja, det tycker jag. Vår utgångspunkt är att vi vill jobba med att sätta igång människors känslor. När vi satte upp musikalen Det syns inte så kunde många känna igen sig i karaktärerna. Tanken var att det skulle finnas någonting för alla och att skrattet får människor att sänka garden och slappna av. Vår drivkraft hämtas ur devisen “Kultur för att öppna våra hjärtan, kunskap för att få oss att tänka om”.  

Under pandemin har vi skalat upp och utvecklat metoden till att omfatta även läromedel. Flera kommuner i Sverige arbetar nu med vårt utbildningsprogram “Om hjärnan, känslorna och den du vill vara” vilket känns fantastiskt. Materialet riktar sig till högstadie- och gymnasieskolor som önskar arbeta med prevention av psykisk hälsa och digital balans. Målet är hitta nya lösningar på dagens nya utmaningar och stärka och allmänbilda unga i hur hjärnan funkar, inte minst i förhållande till våra digitala liv, och hur man stärker sitt mående. 

Programmet är baserat på dramafilm och varvas med vetenskapliga förklaringar och interaktiva moment och genomförs i klassrummet. Idag finns ett enormt utbud och många är kräsna med vad de väljer att titta på. Därför har vi försökt hålla en hög produktionskvalitet i filmerna med karaktärer som spelas av unga, kända skådespelare vilket gör det attraktivt för unga och lättare att relatera till situationerna som utspelar sig och därmed även förstå varför de vetenskapliga budskapen är viktiga för en själv. 

Både unga och vuxna spenderar mycket tid på sociala medier. Det här har ju både positiva och negativa konsekvenser. Många av oss har svårt att hitta rimliga gränser för oss själva eftersom det är så beroendeframkallande. Vad kan konsekvensen bli när vi människor använder sociala medier för mycket? 

– Det kan givetvis se mycket olika ut för olika människor. För att ge ett kort svar på frågan kan vi summera det till två saker. Det första är tiden man lägger på sociala medier eller digitala tjänster, eftersom man då ofta automatiskt väljer bort andra saker man också behöver för att må bra. Det andra är vilken typ av innehåll du konsumerar, om du till exempel jämför dig med onaturliga skönhetsideal eller annat innehåll som får dig att må dåligt. 

De orealistiska skönhetsideal som förmedlas via sociala medier tycks påverka självbild, kroppsuppfattning och humör. Och det är ett starkt evidensläge, man har gjort experiment: en grupp får titta på bilder som visar orealistiska skönhetsideal och lägga ut selfies, en annan grupp får skrolla på Wikipedia.Då ser man att de som tar del av orealistiska ideal eller ägnar sig åt självobjektifierande aktiviteter skattar sitt mående lägre.” 

                    – Sissela Nutley, forskare, Arts & Hearts. (Källa: Tidningen Lära)

                     

Ni sitter på The Park Haga. Vad är det ni gillar med coworking? 

– Det är väldigt kul att i det vardagliga få upptäcka hur andra jobbar och vad de jobbar med, det väcker många idéer. Många som sitter här är väldigt drivna och idérika, det är skön stämning och det finns schyssta, fina ställen att sitta på.

Stort tack, Anni, för att du ville svara på våra frågor! 

____________________________________________________________________________________

Vill ni lära känna Anni och resten av gänget på Arts & Hearts? Kolla in hemsidan eller slå en signal! 

https://detsynsinte.se

Gillar du den här artikeln? Dela den gärna!

LinkedIn
Facebook
Twitter

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Testa The Park

Tipsa om en gäst

Skriv in gästens uppgifter nedan så tar vi från The Park kontakt

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Begär offert

Ansök nu

Boka Visning Studios !

Boka Visning !

BOKA EN VISNING för konferens!

Boka Visning !