fbpx

Unga hjälper unga nyanlända till en enklare start i samhället

Ensamkommandes Förbund Stockholms (EFS) är en ideell ungdomsorganisation som arbetar för att unga som är nya i Sverige ska få stöttning till ökad inkludering i samhället: ”Det är superkul att se att det ibland endast behövs en liten push för att göra stor skillnad”, säger Amanda Malmborg, projektledare på EFS. 

Genom att hålla i sociala aktiviteter som läxläsning och språkcafé vill EFS nå ut till de ungdomar som precis anlänt till Sverige och som behöver guidning in till det svenska samhället.

Utöver deras projekt Hopp om Jobb som fokuserar på att arbetsmarknadsrelaterade insatser riktade till unga mellan 17–23 år är en av deras kärnverksamheter deras tjejgrupp som träffas en gång i veckan. Där träffas tjejer och har läxhjälp och andra självstyrande aktiviteter.

– Tjejgruppen leds av våra fantastiska volontärer som varje vecka avsätter flera timmar åt att vara ett stöd åt dessa tjejer, säger Amanda Malmborg.

När och hur föddes ert företagskoncept?

– Förbundet grundades år 2015 där flera unga som själva har erfarenhet av migration såg behovet av att flera unga som kom till Sverige ska ha tillgång till en trygg plats att mötas på.

Hopp med Jobb är en idé som föddes när flera av de unga som kommit till Sverige endast hade sex månader efter avslutade gymnasiestudier på sig att hitta en fast anställning. Genom finansiering av Allmänna Arvsfonden har de möjlighet att möta alla unga som är nya i Sverige oavsett om de kommit själva eller tillsammans med sina familjer.

Vad är er framgångsfaktor?

– Det är att vi har unga med i processerna, både i våra projekt och verksamheter samt genomgående i förbundet. Vi tror att för att på bästa sätt kunna stötta unga i deras utveckling behöver vi ha med dem från start och genom hela processen.

Amanda Malmborg berättar också att deras kontorsplats på The Park ger dem möjlighet att ta del av communityts nätverk där de kan samverka och träffa andra organisationer och företag där de tillsammans kan hitta möjlighet att stötta målgruppen.

– The Park har också gett oss möjlighet att ha en plats där vår tjejgrupp kan träffas en gång i veckan. Något som är oerhört värdefullt för våra engagerade tjejer.

Har ni några anekdoter att dela med er av från start-up resan?

– VI är superglada att vi redan efter första mötet med en ungdom lyckades få till en anställning som gör att hen nu kommer att stanna i Sverige. Det är superkul att se att det ibland endast behövs en liten push för att göra stor skillnad.

Om ni skulle beskriva ert företag med en låt, vilket låt skulle det vara?

Kent – Sverige

Gillar du den här artikeln? Dela den gärna!

LinkedIn
Facebook
Twitter

Kontakta community

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Testa The Park

Tipsa om en gäst

Skriv in gästens uppgifter nedan så tar vi från The Park kontakt

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Begär offert

Ansök nu

Boka Visning Studios !

Boka Visning !

BOKA EN VISNING för konferens!

Boka Visning !