fbpx

Framtidens Entreprenörer spenderar sommarlovet på The Park

Sju personer i T-shirtar med Rookie Startups logotyp är uppradade. Fyra står upp medan tre hukar sig framför. Alla ser glada ut. Rookie Startups Coacher 2022. F.v: Charbel Toma, Milan Hedati, Sara Olsson, Sofia Ottosson, Mona Ahrari, Emma Nydén, Hugo Magneteg. The Park Södra, Stockholm. 30 Juni 2022[/caption]

Rookie Startups främjar entreprenörsanda hos Stockholms ungdomar

Ännu en gång välkomnas framtidens entreprenörer i lokalerna på The Park Södra. Under sommarmånaderna får ungdomar från Stockholms alla hörn uppleva hur det är att jobba med innovation i Rookie Startups Social Entrepreneur program, som en del av Stockholm Stads feriejobb initiativ. Programmet går ut på att ge ungdomar sin första arbetslivserfarenhet. Hos Rookie Startups kombineras detta med chansen att testa på och lära sig om entreprenörskap, på riktigt. “Vi på The Park är stolta över att för andra året i rad samarbeta med Rookie Startups och inspirera dagens ungdomar och visa att allt är möjligt. Entreprenörskap är en viktig del av vårt community och vi bidrar med glädje till att forma framtidens innovatörer och ge dem en bra start i arbetslivet,” säger Robert Stridsberg, Operations Manager på The Park, om engagemanget. Upplägget för Rookie Startups går ut på att ungdomar utifrån olika sociala utmaningar arbetar med att utveckla en affärsidé från grunden. Med vägledning av coacher arbetar de steg för steg från idé till färdig affärsplan för att hitta en lösning på en problemställning utifrån fyra teman– Min Framtid, En Värdefull Fritid, Demokrati och Påverkan, och Det Digitala Landskapet.

 

När de får komma hit känner de att de blir inbjudna till entreprenörskapets värld.

  Hugo Magneteg, en av Rookie Startups coacher som handleder ungdomarna hos The Park, menar att programmet möjliggör för ungdomar att gå från tanke till handling i frågor som de bryr sig om. “Dagens ungdom vill ju liksom lösa de problem som de själva står för, det handlar bara om att hitta hur man gör det. Och där kommer vi in och stöttar och vägleder i hur man kan lösa de problemen genom entreprenörskap. Men det är väldigt tydligt att alla ungdomar ser problem och vill lösa dem. Det tycker jag är häftigt, det tycker jag är inspirerande.” En ung kvinna i vit t-shirt med Rookie Startups logotyp på står framför en stor publik, inuti en studio med tv-skärmar. Coachen Sofia Ottoson är med och startar up Draknästet, där ungdomarna pitchar sina affärsplaner inför publik och domarpanel.[/caption] Projekten som arbetas fram kan handla om allt från att öka läsandet med en tjänst för bokcirklar via Stockholms Stadsbibliotek, till att minska skärmtid under parollen ‘Mindre tid för mobilen, mer tid för livet.’ I slutet av varje period får varje grupp sedan skicka in sitt affärsplan och pitcha till Stockholms Stad, i ett forum inspirerat av TV programmet Draknästet. “Att de faktiskt får möjligheten att prata inför kommunen och att det är någon från kommunen som faktiskt hör dem och deras idéer– Jag tror att det är väldigt viktigt,” säger coachen Emma Nylén. Att unga ska få höras är också målsättningen med Social Entrepreneur programmet, som startades 2020 till följd av att FN:s Barnkonvention blev svensk lag. Rookie Startups såg en möjlighet att lyfta barns rätt att höras i frågor som rör dem, samtidigt som de får en erfarenhet av entreprenörskap och en verktygslåda för att förverkliga sina drömmar och idéer. “I det vi gör så uppfyller vi att barnkonventionen efterföljs genom att ungdomar faktiskt får vara med och påverka och känna att de får något att säga till om i samhället,” säger coachen Charbel Toma.

 

Många hittar verkligen sin kreativitet.

  Många av de ungdomar som hamnar hos Rookie Startups via feriejobb-programmet har redan något intresse för entreprenörskap, men flera har ingen uppfattning om vad det faktiskt innebär att vara entreprenör på sin första dag. Inlärningskurvan är skarp, och coacherna menar att det är häftigt att se hur de i grupperna både växer tillsammans och individuellt utvecklar sina förmågor, på ett sätt som är annorlunda från skolbänken. Möjligheten att själv välja vad man vill arbeta med, och hur man vill göra det, väcker både ett intresse och en vilja som kanske inte funnits lika tydligt tidigare. “Många hittar verkligen sin kreativitet,” säger Charbel. Att de befinner sig på The Park, en riktig arbetsplats, har också en stor betydelse för ungdomarnas utveckling. Det märks att det händer något när de får befinna sig på en plats där människorna runt omkring inte bara arbetar, utan också är levande exempel på allt de är här för att lära sig. Närheten till verkligheten blir både fascinerande och inspirerande, menar Rookie Startups. Att känna sig som en del av The Park, att få vara med i gemenskapen i huset, är en lika stor del av erfarenheten som workshop formatet de arbetar i. “När de får komma hit känner de att de blir inbjudna till entreprenörskapets värld,” säger Charbel. En ung man och två unga kvinnor sitter vid ett bor. Framför sig har de papper och vattenglas. De ser professionella och glada ut. I Draknästet bedömer panelen alla pitchar och utser sedan Årets Innovation. Årets domare är Mohammad Husseini, Kübra Binici och Diba Mortazavi. Totalt kommer 240 ungdomar i tre omgångar att jobba som en del av The Parks community under sommaren. På fredag går den första upplagan av Draknästet av stapeln i Studio 3, Engine. Rookie Startups välkomnar då nyfikna medlemmar att komma och titta. De svarar även mer gärna på frågor om programmet under sin tid här och välkomnar alla som på något sätt vill engagera sig eller samarbeta med Rookie Startups. “Ungdomarna tycker att det är väldigt kul att få berätta vad de gör och bli behandlade som en i gänget på The Park,” säger coachen Sara Olsson. Draknästet i Studio Engine kommer att äga rum mellan 9-16 1/7, 22/7 och 12/8. Nyfikna välkomna!

Gillar du den här artikeln? Dela den gärna!

LinkedIn
Facebook
Twitter

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Testa The Park

Tipsa om en gäst

Skriv in gästens uppgifter nedan så tar vi från The Park kontakt

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Begär offert

Ansök nu

Boka Visning Studios !

Boka Visning !

BOKA EN VISNING för konferens!

Boka Visning !