fbpx

Lifvs levande småbutiker där de behövs som bäst

Lifvs är idag Europas största obemannade livmedelsbutikskedja. De etablerar matbutiker där de behövs som mest vilket kan vara orter som saknar en butik då den gamla närbutiken har stängt igen eller till ett nyetablerat bostadsområde: “Vi kom in i branschen med “klart att det går”-attityden, säger Daniel Lundh, Lifvs grundare och COO till The Park

När The Park möter Daniel Lundh  sätter han sig raskt ner i fåtöljen med en leende på läpparna och förklarar att tiden han har för vår intervju är kort och visar upp en radda med mail som trillat in i mailkorgen minuten innan vårt möte.

Daniel Lundh har drygt tjugo år av entreprenörsskap på nacken och verkar vara van vid det höga tempot. Svaren till The Parks frågor kom som på löpande band där han gladeligen bjöd på en och annan anekdot.

När och hur föddes idén?

– Obemannade försäljningsställen har funnits långt innan vi grundare föddes så det är ingen unik idé på så sätt. Vi valde därför att identifiera behovet av tillgång till service, speciellt i glesbyggd där matbutikerna tyvärr behövt stänga, en efter en. Att då kunna använda tekniken för att skapa en e-handel fast i en fysisk butik blev vår lösning på problemet. Vi öppnade vår första butik under våren ifjol och idag har vi cirka tjugo butiker från Dalarna ända ner till Skåne.

Vad kommer att vara Lifvs framgångsfaktor?

– Först och främst tror jag att en stor framgångsnyckel historiskt för oss är att ingen av oss grundare har Lifvsbutik i solnedgångenarbetat inom dagligvarubranschen, så vi kommer in i branschen med ”det är klart att det går”-attityden.

Han berättar också att en stor framgångsfaktor är att de, redan från start, byggt bolaget, hård– och mjukvaran för att kunna skala upp snabbt.

– Utöver skalbarheten så har vi lyckats få ihop ett fantastiskt, kompetent management team som alla sitter på The Park.

Hur kan the Park hjälpa Lifvs som community och arbetsplats?

– Jag har varit entreprenör sedan 1999 och faktiskt aldrig suttit i ett co-working space tidigare så jag slås av den positiva andan som finns hos vem man än pratar med här på the Park. Alla är framåtlutande och drar med varandra.

Daniel Lundhs förhoppningar är att fler och fler hyresgäster snart är tillbaka på kontoret och ser fram emot att träffa fler spännande bolag.

– Jag är helt säker på att det finns potentiella partnerskap med företag inom dessa väggar.

Finns det några roliga anekdoter ni tagit lärdom av?

– Jag får nog vara klyschig och svara att det inte finns floppar i ett start-up, bara lärdomar. Sen är det klart att det finns saker som inte faller väl ut men alla våra tester har till 99% varit medvetna och bockats av alternativt tagits bort om de inte gett de resultat. Men en liten anekdot var att vi kvällen innan premiäröppning skulle testa att handla alla varor men grönsakerna gick inte att scanna in. Vi hade helt ”glömt bort” att vi behövde skriva in PLU koder på viktvaror. Som jag sa, ingen av oss har jobbat i kassa i en matbutik innan så det blev till att lösa situationen under natten innan öppning.

Om ni fick beskriva Lifvs med en låt, vilken låt skulle det vara?

Tomas Ledin – Li(f)vs levande. För titelns skull.

Gillar du den här artikeln? Dela den gärna!

LinkedIn
Facebook
Twitter

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Testa The Park

Tipsa om en gäst

Skriv in gästens uppgifter nedan så tar vi från The Park kontakt

Ansök om medlemskap !

Ansök om medlemskap !

Begär offert

Ansök nu

Boka Visning Studios !

Boka Visning !

BOKA EN VISNING för konferens!

Boka Visning !