Hyra kontor i Stockholm

Många företag drömmer om att hyra kontor i Stockholms innerstad där efterfrågan är hög och konkurrensen stor.

Det är inte heller helt enkelt att tillfredsställa de anställdas behov och ta hänsyn till deras skilda önskemål. Börja därför med att dela upp alla behov i sex kategorier för att få en tydligare överblick.

Att hitta rätt kontorslokal för sitt företag i Stockholm kan vara en utmaning. Avtalen mellan de olika fastighetsägarna varierar och det gäller att ha koll på vilka utgifter som är inkluderade i överenskommelsen för att undvika tilläggskostnader. Oavsett om du är helt ny på kontorsmarknaden och aldrig suttit innanför tullarna i Stockholm eller har stor erfarenhet av att förhandla med hyresvärdar och hoppa runt bland kontorslokaler kan det alltid vara bra att göra en behovsanalys där du utgår från följande punkter. 

Läge

Stockholms innerstad är indelat i fem områden, Vasastan, Kungsholmen, Södermalm, City och Östermalm. De olika områdena skiljer sig en aning från varandra och många anser att den utvalda stadsdelen bidrar till företagets profilering. För att enklast bilda sig en uppfattning om området är det bästa alternativet att besöka området samt söka sig till information om vart företag inom liknande bransch befinner sig – något som kan vara fördelaktigt vid bland annat nätverkande och varumärkeskännedom.

Storlek

Oavsett om ditt företag är i en expansiv period eller inte är det alltid klurigt att veta hur stort kontor man behöver till sitt företag. Ta därför reda på om det finns möjlighet att addera mer yta om en expansion skulle ske. Det är vanligt att företag ”växer ur” sina kontor och behöver därför flytta runt en hel del. En flexibel lösning där hyresvärden kan vara tillmötesgående gällande era behov är alltså att föredra. Är ni osäkra på om ni kommer sitta kvar en längre period eller behöva flytta efter några månader är det därför bättre att vara på den säkra sidan och betala lite mer i månaden för ett kortare hyresavtal. Att binda upp sig på långa avtal för att det är billigare är en fälla som många går in i så tänk till en extra gång innan du skriver på ditt hyreskontrakt. 

Omgivning

Stockholm är känt för sina vackra parker och närhet till vatten. Oavsett stadsdel finns det ofta möjlighet till lugna, gröna områden, en perfekt lunch– eller fikapaus under en hektisk jobbdag. Om ni är i behov av en tystare arbetsmiljö kan det vara en god idé att titta på kontor som inte ligger i City eller nära en trafikerad gata. Se även över byggnadsåret på fastigheten då de nyare byggnaderna är bättre ljudisolerande. De äldre fastigheterna ger självklart ett charmigare och mer personligt intryck men ha då i åtanke att de praktiska bekvämligheterna som värme, el och vatten kan fungera bristfälligt eller behöva ses över, något som er hyresvärd självklart ska informera om. Vill ni sitta i ett hippt område med mycket brus, uteliv och restauranger är Södermalm ett hett alternativ.

Kostnad

Kontorshyran är i många fall en avgörande faktor för företag som är ute och spanar på kontorslokal. Något som är viktigt att tänka på är att noggrant läsa igenom det finstilta kring tilläggskostnad som el, vatten, wifi med mera. Det sista man vill upptäcka när hyran är betald är att det dyker upp små fakturor man inte hade räknat med. Och ni kan ju ordspråket – många bäckar små. Kontorets placering avgör också vad slutfakturan hamnar på, här kan man komma ha i åtanke att ju längre in mot citykärnan du vill komma, desto dyrare blir det. 

Kommunikation

Att jobba i ett område med god kommunikation är både smart och tidseffektivt av många olika anledningar. När man väl förstått sig på Stockholms kollektivtrafik och vilka transportmedel som åker åt vilket håll är det relativt enkelt att ta sig runt i innerstaden. De som har åkt mycket kollektivt i Stockholm hävdar att tunnelbanans blå linje är betydligt jobbigare att åka än gröna eller röda medan andra påstår att det enklaste sättet att ta sig är att promenera eller åka elscooter. Om du vet att majoriteten av dina anställda bor utanför tullarna kan det vara en god idé att spana in kontorslokaler som ligger i närheten av pendeltågsstationerna Stockholm City, Södra Station och Odenplan. 

Kontorslokal eller co-office

Stockholm anses vara en av de huvudstäderna i Europa som är både nytänkande och förändringsbenägna. Därför sker det konstant en utveckling i den operativa delen kring hur ett kontor bör vara uppbyggt för att främja både mental och fysisk hälsa. Ett kontorsalternativ som blir alltmer populärt bland företag är co-office även kallat kontorshotell. Där sitter du bland andra företag i olika storlekar och former, ett koncept som lockar de som vill ha nära till nätverkande och en social tillvaro. På vissa co-office går det även att välja om man vill hyra kontorsrum eller kontorsplatser i öppet landskap. Hyr du en egen kontorslokal sitter ditt företag mer privat och du har större möjlighet att skapa en stark företagskultur då du har mer frihet att utnyttja lokalen så som du själv önskar. Men ha i åtanke att med mycket frihet kommer mycket ansvar. Många co-office har därför valt att inkludera en sådan servicetjänst där du kan fokusera på ditt företagande istället för allt extraarbete som kommer med att hyra kontor. 

Lycka till!

För att sammanfatta de olika delarna bör du alltså se över vilket område som lockar mest, hur stor lokalen bör vara och om det finns möjlighet att expandera eller addera rum, hur mycket det får kosta och om det är bättre att betala lite mer per månad för att inte behöva signa upp sig på ett alltför långt avtal samt om ni är ett företag som passar bäst in i en egen kontorslokal eller på ett co-office. 

Hoppas det går bra i sökandet efter nya kontorsplats! Vill ni veta mer om co-office som alternativ, kontakta oss via knappen nedan så återkommer en av våra rådgivare till dig inom kort.